Προκήρυξη Προγράμματος «Σεμινάρια Θεωρητικής και Πρακτικής Τυροκομίας»

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΔΟΜΗ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

«Σεμινάρια Θεωρητικής και Πρακτικής Τυροκομίας»

Στο πλαίσιο της Δομής Δια Βίου Μάθησης του Α.Π.Θ. θα υλοποιηθεί πρόγραμμα επιμόρφωσης με τίτλο «Σεμινάρια Θεωρητικής και Πρακτικής Τυροκομίας»

Το πρόγραμμα θα διεξαχθεί στο αγρόκτημα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Χάρτης).

Σκοπός του προγράμματος είναι οι συμμετέχοντες να εκπαιδευτούν στην παρασκευή τυριών και να εμβαθύνουν σε θέματα ορθής βιομηχανικής πρακτικής. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα προβλήματα-ελαττώματα (παθήσεις) έτσι ώστε να αποφευχθούν τυχόν αστοχίες στο τελικό προϊόν. Συγκεκριμένα, θα έχουν επαρκή πρακτική εξάσκηση παρασκευάζοντας οι ίδιοι παραδοσιακά ελληνικά γαλακτοκομικά προϊόντα, κυρίως λευκά τυριά άλμης (φέτα και τελεμές), τυριά τυρογάλακτος (μυζήθρα, ανθότυρος και μανούρι), γραβιέρα, κεφαλοτύρι, γιαούρτι, παγωτό κ.α. Επίσης, οι συμμετέχοντες θα εκπαιδευτούν στις απαραίτητες αναλύσεις του γάλακτος και των προϊόντων του για την παραγωγή ασφαλών και ποιοτικών προϊόντων.

Στο πρόγραμμα διδάσκουν καθηγητές και επιστημονικοί συνεργάτες του Τομέα Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων, του Τμήματος Γεωπονίας, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στελέχη του ΕΦΕΤ, καθώς επίσης και έμπειροι επαγγελματίες τυροκόμοι. Τα σεμινάρια διεξάγονται σε δυο ενότητες: Ενότητα Α (36 ώρες) Β (72 ώρες). Για την παρακολούθηση της Ενότητας Β είναι υποχρεωτική η επιτυχής και ολοκληρωμένη παρακολούθηση της ενότητας Α ή η πιστοποίηση επαρκών γνώσεων στην τεχνολογία προϊόντων γάλακτος. Βεβαίωση συμμετοχής θα δίνεται για την παρακολούθηση της κάθε ενότητας. Πιστοποιητικό επιμόρφωσης/κατάρτισης θα χορηγείται σε όσους συμμετέχοντες παρακολουθήσουν και τις δύο ενότητες και επιτύχουν στις τελικές εξετάσεις. Συνολικά το πρόγραμμα περιλαμβάνει ~40 ώρες θεωρητικής εκπαίδευσης και ~64 ώρες πρακτικής άσκησης (Παρασκευή γαλακτοκομικών προϊόντων - Αναλύσεις). Οι κάτοχοι του πιστοποιητικού επιμόρφωσης μπορούν να συμμετέχουν στη Γ ενότητα (Προχωρημένη Τυροκομία).

Υπάρχει δυνατότητα, μέρος ή όλων των θεωρητικών μαθημάτων να γίνεται εξ αποστάσεως.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ενήλικες που θα ήθελαν να εκπαιδευτούν στην παρασκευή γαλακτοκομικών προϊόντων. Επίσης, τα σεμινάρια απευθύνονται σε τυροκόμους που θα ήθελαν να εμβαθύνουν τις γνώσεις τους πάνω στην τυροκομία έτσι ώστε να περιορίσουν τυχόν ελαττώματα στο τελικό προϊόν καθώς επίσης να παρασκευάσουν νέα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αξίζει να σημειωθεί ότι, απόφοιτοι του προγράμματός μας που δεν είχαν άλλη εμπειρία στην παρασκευή προϊόντων γάλακτος, έχουν ανοίξει δικιά τους επιχείρηση (Τυροκομείο).

Το κόστος συμμετοχής στο πρόγραμμα ξεκινάει από τα 300 ευρώ (Ενότητα Α) και περιλαμβάνει τα μαθήματα (θεωρία και εργαστήρια), καθώς επίσης έντυπο υλικό σχετικό με τα μαθήματα (Σημειώσεις και Βιβλίο Τυροκομίας). Το κόστος της ενότητας Β ανέρχεται στα 600 ευρώ και της ενότητας Γ στα 300 ευρώ. Παρέχονται εκπτώσεις σε ομαδικές συμμετοχές και η δυνατότητα τμηματικής πληρωμής.

Στους συμμετέχοντες σε αυτό το πρόγραμμα θα χορηγηθούν:

  • Βεβαίωση συμμετοχής
  • Πιστοποιητικό επιμόρφωσης
  • Σημειώσεις και Βιβλίο Τυροκομίας

Αιτήσεις γίνονται δεκτές από 29/11/2016 και μόνον ηλεκτρονικά. Υπενθυμίζεται ότι θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Για να οριστικοποιήσετε τη συμμετοχή σας θα πρέπει να καταθέσετε το ποσό των 300 Ευρώ  στο λογαριασμό της Τράπεζας Πειραιώς. Τα ποσά θα κατατεθούν σε λογαριασμό της Επιτροπής Ερευνών του Α.Π.Θ. ο οποίος θα κοινοποιηθεί στους εκπαιδευόμενους από τον Υπεύθυνο του προγράμματος.

Την αίτηση θα τη βρείτε εδώ.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τον υπεύθυνο του προγράμματος, κ. Μοσχάκη Θωμά (email: tmoschak@agro.auth.gr, Facebook: www.facebook.com/Dairyschoolauth/), τηλέφωνο επικοινωνίας 2310991680, FAX 2310991632.

 

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής                                      Ο Επιστημονικά Υπεύθυνος

Δια Βίου Μάθησης                                                      του Προγράμματος

    Σ. Βες, Καθηγητής                                         Θ. Μοσχάκης, Επίκ. Καθηγητής