Προκήρυξη Προγράμματος «Ιατρικές πράξεις: Νομικά και Ηθικά ζητήματα (Σύγχρονα Θέματα Βιοηθικής)»

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ

«Ιατρικές πράξεις: Νομικά και Ηθικά ζητήματα (Σύγχρονα Θέματα Βιοηθικής)»

Στο πλαίσιο του Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης ΚΕΔΙΒΙΜ του ΑΠΘ, η Νομική Σχολή, και ειδικότερα το Εργαστήριο Μελέτης Ιατρικού Δικαίου και Βιοηθικής που λειτουργεί στη Σχολή, οργανώνει, σε συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής επιμορφωτικό σεμινάριο με γενικό τίτλο: «Ιατρικές πράξεις: Νομικά και Ηθικά ζητήματα (Σύγχρονα Θέματα Βιοηθικής)».

Πρόκειται για σεμινάρια είκοσι τεσσάρων συνολικά ωρών, που θα καλύψουν ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων, όπως η εισαγωγή στη Βιοηθική, η ευθανασία, οι βιοτράπεζες και οι τράπεζες γενετικών αποτυπωμάτων, η ενήμερη συναίνεση στις σχέσεις ασθενούς/ιατρού, Direct-To-Consumer Genetic Testing – carrier screening, αναπόδεικτες θεραπείες – ζητήματα βιοηθικής, αρχές δεοντολογίας στην έρευνα με ζώα εργαστηρίου, το νομικό πλαίσιο της δωρεάς οργάνων στην Ελλάδα, Δώρα, αντιδώρα και διαφθορά στην Ιατρική: μια ανθρωπολογική συζήτηση, Informed Consent Procedures, Research Ethics and Social Sciences και Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή &  τεχνολογικές προκλήσεις: η ανάγκη αναθεώρησης του νομοθετικού πλαισίου στην Ελλάδα.

Το πρόγραμμα των σεμιναρίων περιλαμβάνει 12 εισηγήσεις που θα πραγματοποιηθούν σε δεκαπενθήμερη βάση, από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2019, στην έδρα της Επιτροπής (Αθήνα) και, ταυτόχρονα, σε ειδική αίθουσα τηλεδιασκέψεων του ΑΠΘ (Θεσσαλονίκη). Οι συναντήσεις είναι δίωρες, ημέρα Πέμπτη και ώρες 12.00-14.00 κατά τις ημερομηνίες 17/1, 31/1, 14/2, 21/2, 7/3, 21/3, 4/4, 11/4, 25/4, 9/5, 23/5, 6/6 και 13/6/2019 (παρουσίαση εργασιών). Στο τέλος κάθε εισήγησης θα ακολουθεί ελεύθερη συζήτηση, με βάση και σχετικό βιβλιογραφικό υλικό που διανέμεται προ των συναντήσεων στους συμμετέχοντες.

Οι συμμετέχοντες, εφόσον το επιθυμούν, θα έχουν τη δυνατότητα εκπόνησης εργασιών εμβάθυνσης σε θέματα της Βιοηθικής. Οι εργασίες θα παρουσιασθούν στην τελευταία συνάντηση του Εκπαιδευτικού Σεμιναρίου.

Το κόστος συμμετοχής στο πρόγραμμα είναι 120 ευρώ, το οποίο καταβάλλεται από τους συμμετέχοντες εφάπαξ με την υποβολή της ηλεκτρονικής τους αίτησης.

Μετά την ολοκλήρωση του Κύκλου, χορηγείται βεβαίωση παρακολούθησης (στην οποία θα μνημονεύεται και η εκπόνηση εργασίας, από όσους το επιλέξουν), με προϋπόθεση την ελάχιστη παρουσία σε 10 συναντήσεις.

Για τη συμμετοχή στο σεμινάριο είναι απαραίτητη η γνώση της αγγλικής γλώσσας, καθότι πολλοί εκ των εισηγητών είναι επιστήμονές του εξωτερικού και η διάλεξη θα γίνει στα αγγλικά.

Απαιτούμενα δικαιολογητικά:

  1. Ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής στο σεμινάριο (εδώ).
  2. Αποδεικτικό πληρωμής των διδάκτρων στο λογαριασμό: GR94 0172 2020 0052 0205 7157 381 της Τράπεζας Πειραιώς

 

Σημειώνεται ότι στο αποδεικτικό πληρωμής θα πρέπει να αναγράφονται τα εξής στοιχεία:

  • ο κωδικός το έργου 96888
  • ονοματεπώνυμο καταθέτη, ιδιότητα, ΑΦΜ, διεύθυνση και τηλέφωνο επικοινωνίας για τη μεταγενέστερη έκδοση αποδείξεων.

 

Οι διαθέσιμες θέσεις είναι συνολικά 50, 25 στην Αθήνα και 25 στη Θεσσαλονίκη.

Αιτήσεις γίνονται δεκτές από 8-1-2019 έως και 16-1-2019 και μόνο ηλεκτρονικά.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την κ. Μαρία Μηλαπίδου, Δρ. Νομικής, Δικηγόρο, τηλ. επικοινωνίας 6946890803, mimmaki@gmail.com, κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.

Η Πρόεδρος του Συμβουλίου του ΚΕΔΙΒΙΜ                                   H Επιστημονικά Υπεύθυνη

    Καθηγήτρια Αριάδνη Στογιαννίδου                                                   του Προγράμματος

Αντιπρύτανις Ακαδημαϊκών και Φοιτητικών Θεμάτων           καθηγήτρια Ε. Συμεωνίδου-Καστανίδου

 

Διάρκεια υλοποίησης προγράμματος
έναρξη: 
Πέμπτη, Ιανουάριος 17, 2019
λήξη: 
Πέμπτη, Ιούνιος 13, 2019
Ημερομηνίες υποβολής αιτήσεων: 
Τρίτη, Ιανουάριος 8, 2019 to Τετάρτη, Ιανουάριος 16, 2019