Προκήρυξη Προγράμματος «Σεμινάρια σύγχρονης οινοτεχνίας, θεωρητικής και πρακτικής αποσταγματοποιίας και παραδοσιακών αποσταγμάτων και κατάρτισης στη γευσιγνωσία (Ενότητα Β)»

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΔΟΜΗ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ

ΕΠΑΝΑΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΕΝΟΤΗΤΑΣ Β' του ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

«Σεμινάρια σύγχρονης οινοτεχνίας, θεωρητικής και πρακτικής αποσταγματοποιίας καιπαραδοσιακών αποσταγμάτων και κατάρτισης στη γευσιγνωσία»

Τα «Σεμινάρια σύγχρονης οινοτεχνίας, θεωρητικής και πρακτικής αποσταγματοποιίας και παραδοσιακών αποσταγμάτων και κατάρτισης στη γευσιγνωσία (Ενότητα Α και Β)» στο πλαίσιο της δια βίου μάθησης βρίσκεται σε εξέλιξη  και γνωρίζει σημαντική επιτυχία.

Η πρώτη ενότητα, που θα ολοκληρωθεί στις 16 Ιουλίου 2016, διαπραγματεύεται το θεωρητικό μέρος της σύγχρονης οινοτεχνίας και της παρασκευής διαφόρων τύπων οίνου καθώς επίσης και τις εργαστηριακές αναλύσεις γλεύκους και οίνου.

Στη Β’ ενότητα, που θα αρχίσει στις 15 Σεπτεμβρίου 2016 και θα διαρκέσει 44 ώρες, παράλληλα με τη συνεχιζόμενη θεωρητική κατάρτιση θα πραγματοποιηθεί το πρακτικό μέρος των οινοποιήσεων όπου οι ασκούμενοι θα παρασκευάσουν από μόνοι τους διάφορους τύπους οίνου και θα εφαρμόσουν τις κατάλληλες μεταζυμωτικές διεργασίες για την ολοκλήρωση των οίνων. Ταυτόχρονα θα έχουν την ευκαιρία να ξανακάνουν τις κυριότερες αναλύσεις στο χώρο του οινοποιείου.

Αναλυτικότερα, η εφαρμογή στο οινοποιείο θα περιλαμβάνει: α) τις προζυμωτικές διεργασίες (επεξεργασία των σταφυλιών, διορθωτικές επεμβάσεις στη σύσταση της σταφυλόμαζας, παρακολούθηση των ζυμώσεων) και β) τις μεταζυμωτικές διεργασίες (μεταγγίσεις, απολασπώσεις, κολλάρισμα, τεχνικές διαύγασης, σταθεροποίηση και προετοιμασία του οίνου προς εμφιάλωση, υλικά εμφιάλωσης, συντήρηση και παλαίωση του οίνου κλπ).

Η Β’ ενότητα θα περιλαμβάνει, επίσης, θεωρητική και πρακτική κατάρτιση σχετικά με τις τεχνικές απόσταξης, τους άμβυκες και τις στήλες απόσταξης, τις συνθήκες βελτιστοποίησης της ποιότητας του παραδοσιακού αποστάγματος (τσίπουρο) και συμμετοχή στη διαδικασία απόσταξης. Επιπλέον, θα πραγματοποιηθεί θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση στην οργανοληπτική αξιολόγηση οίνων και αποσταγμάτων (αισθητήρια όργανα, τύποι γευσιγνωσίας, λεξιλόγιο δοκιμαστών, καταγραφή και ερμηνεία των εντυπώσεων) και οι ασκούμενοι θα συμμετάσχουν σε αξιολόγηση οίνων και αποσταγμάτων με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, συμπληρώνοντας και το κατάλληλο έντυπο βαθμολόγησης.

Υπενθυμίζεται σε όλους τους ενδιαφερόμενους, που διαθέτουν αποδεδειγμένα τις γνώσεις της Α’ ενότητας, έστω και αν δεν παρακολούθησαν το πρώτο μέρος του παρόντος σεμιναρίου, ότι μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα της Β’ ενότητας αφού προηγουμένως συμπληρώσουν ηλεκτρονικά την αίτηση που θα βρουν εδώ.

Οι αιτήσεις γίνονται δεκτές από 7/7 έως 31/8/2016 και μόνο ηλεκτρονικά.

Η αίτηση θα πρέπει να συνοδεύεται από τα ακόλουθα δικαιολογητικά σε ένα αρχείο zip:

1.    Σύντομο βιογραφικό σημείωμα στην ελληνική γλώσσα

2.    Πιστοποιητικό προϋπηρεσίας (εάν υπάρχει)

3.    Τίτλοι Σπουδών

Το πρόγραμμα, κατά το μεγαλύτερο μέρος του, θα διεξαχθεί στο αγρόκτημα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στις εγκαταστάσεις του Τομέα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων (χάρτης).

Το κόστος συμμετοχής στο πρόγραμμα της Β’ ενότητας (για όσους δεν παρακολούθησαν την Α’ ενότητα)  ανέρχεται στο ποσό των 350-400 περίπου ευρώ και περιλαμβάνει τα έξοδα κατάρτισης (θεωρητική και πρακτική), έντυπο ή ηλεκτρονικό υλικό σχετικό με τις παρουσιάσεις, καθώς και το κόστος των οίνων και αποσταγμάτων που θα χρησιμοποιηθούν στις γευσιγνωσίες.

Το κόστος αυτό ενδέχεται να διαμορφωθεί σε χαμηλότερα επίπεδα, προς όφελος των εκπαιδευόμενων, αν ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι μεγαλύτερος των 15 ατόμων.  

Η εξόφληση του παραπάνω ποσού θα γίνει σε δύο  δόσεις: η πρώτη δόση των 200-250 Ευρώ θα πρέπει να έχει καταβληθεί πριν την έναρξη των Σεμιναρίων,  η δεύτερη των 150 € μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2016. Τα ποσά θα κατατίθενται σε λογαριασμό της Επιτροπής Ερευνών του ΑΠΘ, ο οποίος θα κοινοποιηθεί σ’ αυτούς που θα υποβάλλουν αίτηση.  

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν ηλεκτρονικά ή τηλεφωνικά με τον επιστημονικά υπεύθυνο του προγράμματος καθηγητή κ. Ε. Σουφλερό (esoufler@agro.auth.gr), τηλ. επικοινωνίας: 2310-991634, καθώς και με τον κ. Π. Αμπατζίδη - μέλος ΕΔΙΠ (pampatzi@agro.auth.gr), τηλ. επικοινωνίας: 2310-991667, κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.

 

Ο Πρόεδρος της                                                Ο Επιστημονικά Υπεύθυνος

Επιτροπής Διά Βίου Μάθησης                        του Προγράμματος

καθηγητής Στ. Ανδρέου                                    καθηγητής Ε. Σουφλερός

 

 

Διάρκεια υλοποίησης προγράμματος
έναρξη: 
Πέμπτη, Σεπτέμβριος 15, 2016
λήξη: 
Τετάρτη, Νοέμβριος 30, 2016
Ημερομηνίες υποβολής αιτήσεων: 
Πέμπτη, Ιούλιος 7, 2016 to Τετάρτη, Αύγουστος 31, 2016