Προκήρυξη Προγράμματος «Υπερηχοτομογραφία της Κοιλιάς και της Καρδιάς – Τα Βασικά και Θεμελιώδη»

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΔΟΜΗ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

«Υπερηχοτομογραφία της Κοιλιάς και της Καρδιάς – Τα Βασικά και Θεμελιώδη»

5 και 6 Νοεμβρίου 2016

Στη συνέχεια της πετυχημένης σειράς των πρακτικών σεμιναρίων του προγράμματος της ΔΔΒΜ με τίτλο "Πρακτικό σεμινάριο υπερηχοτομογραφίας της κοιλιάς και της καρδιάς των ζώων συντροφιάς: Τα βασικά και θεμελιώδη", θα διεξαχθεί νέο σεμινάριο το διήμερο 5 και 6 Νοεμβρίου 2016.

Το σεμινάριο, στο οποίο θα διδάξουν μέλη ΔΕΠ της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, απευθύνεται σε ελεύθερους επαγγελματίες που ασκούν την ιατρική των μικρών ζώων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Σκοπός αυτού του πρακτικού σεμιναρίου είναι οι συμμετέχοντες να εκπαιδευτούν στις βασικές αρχές και τεχνικές εφαρμογής της υπερηχοτομογραφίας στα μικρά ζώα (ζώα συντροφιάς) και να καταστούν ενημερωμένοι επαγγελματίες, ώστε να εφαρμόσουν την υπερηχοτομογραφία στην καθημερινή πράξη. Ειδικότερα, οι συμμετέχοντες θα αποκτήσουν την τεχνογνωσία για εφαρμογή της B-mode και M-Mode τεχνικής απεικόνισης καθώς και της τεχνικής του έγχρωμου και κυματικού Doppler, ενώ παράλληλα θα εξασκηθούν στο τρόπο απεικόνισης των φυσιολογικών ενδοκοιλιακών οργάνων και της καρδιάς.

Το πρακτικό σεμινάριο είναι διήμερο (Σάββατο και Κυριακή) και περιλαμβάνει 4 ώρες θεωρία, έκαστη διάρκειας 45 λεπτών και 15 τουλάχιστον ώρες πρακτική άσκηση, έκαστη διάρκειας 45 λεπτών.

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 5 και την Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2016. Ο μέγιστος αριθμός των συμμετεχόντων είναι δέκα (10) άτομα.

Οι Βασικές Γραμμές του Προγράμματος είναι οι εξής*:

*Το πρόγραμμα μπορεί να τροποποιηθεί ελαφρώς αναλόγως τις απαιτήσεις των συμμετεχόντων.

*(Πριν το σεμινάριο θα σταλούν στους συμμετέχοντες σημειώσεις ώστε να είναι προετοιμασμένοι στο θεωρητικό κομμάτι του σεμιναρίου)

Σάββατο

12.00 – 14.30: Προ-σεμιναριακό μάθημα “Τα πρώτα βήματα με τη συσκευή της υπερηχοτομογραφίας” (για τους συμμετέχοντες που δεν έχουν καμία εμπειρία με τη λειτουργία της υπερηχοτομογραφικής συσκευής)

14.30 – 15.00: Θεωρεία και επίδειξη υπερηχοτομογραφικής εξέτασης των οργάνων της οπίσθιας κοιλίας και του οπισθοπεριτοναικού χώρου (νεφροί, επινεφρίδια, μεγάλα αγγεία, λεμφαδένες, ουροδόχος κύστη, μήτρα, προστάτης, όρχεις).

15.00 – 17.30: Πρακτική άσκηση υπρηχοτομογραφικής εξέτασης οργάνων οπίσθιας κοιλίας και οπισθοπεριτοναικού χώρου. (3-4 συμμετέχοντες ανά τραπέζι, ανά μηχάνημα)

17.30 – 18.00: Διάλλειμα

18.00 – 18.30: Θεωρεία και επίδειξη υπερηχοτομογραφικής εξέτασης της καρδιάς

18.30 – 20.30: Πρακτική άσκηση υπερηχοτομογραφικής εξέτασης της καρδιάς (3-4 συμμετέχοντες ανά τραπέζι, ανά μηχάνημα).

Κυριακή

10.00 – 10.30: Θεωρεία και επίδειξη της τεχνικής της υπερηχοτομογραφικής εξέτασης του ήπατος, στομάχου, σπληνός, δωδεκαδακτύλου και παγκρέατος.

10.30 – 13.00: Πρακτική άσκηση υπερηχοτομογραφικής εξέτασης του ήπατος, στομάχου, σπληνός δωδεκαδακτύλου και παγκρέατος (3-4 συμμετέχοντες ανά τραπέζι, ανά μηχάνημα).

13.00 – 14.00: Γεύμα.

14.00 – 15.30: Επανάληψη πρακτικής άσκησης υπερηχοτομογραφικής εξέτασης των νεφρών, επινεφριδίων, μεσεντέριων και υποσφυικών λεμφαδένων, μεγάλων ενδοκοιλιακών αγγείων, μήτρας, ουροδόχου κύστης και προστάτη αδένα.

15.30 – 17.00: Επανάληψη πρακτικής άσκησης υπερηχοτομογραφικής εξέτασης του ήπατος, στομάχου, σπληνός δωδεκαδακτύλου και παγκρέατος.

17.00 – 18.00: Επανάληψη πρακτικής άσκησης υπερηχοτομογραφικής εξέτασης καρδιάς

18.00 – 18.30: Λήξη πρακτικού σεμιναρίου.

 

Στους συμμετέχοντες σε αυτό το πρακτικό σεμινάριο, θα χορηγηθούν:

α) Βεβαίωση συμμετοχής,

β) Πιστοποιητικό κατάρτισης-επιμόρφωσης με 10 μονάδες CPD

Αιτήσεις γίνονται δεκτές από 27/9 έως 21/10/2016 και μόνον ηλεκτρονικά.

Οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων κατατίθενται ηλεκτρονικά εδώ.

Η αίτηση θα πρέπει να συνοδεύεται από αντίγραφο τα ακόλουθα δικαιολογητικά σε ένα αρχείο zip:??

  1. Αντίγραφο πτυχίου
  2. Σύντομο βιογραφικό σημείωμα στην ελληνική γλώσσα

 

Επί υπεράριθμων αιτήσεων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Ειδικότερα θα προτιμηθούν επαγγελματίες που ήδη ασκούν το επάγγελμα του κτηνιάτρου και με σειρά παλαιότητας καθώς και επαγγελματίες που βρίσκονται μακριά από το πολεοδομικό συγκρότημα της πόλεως της Θεσσαλονίκης, αφού οι εντός έχουν την ευκολία και δυνατότητα να εκπαιδευτούν στην Κτηνιατρική Σχολή του ΑΠΘ και ως επισκέπτες κτηνίατροι.

Το κόστος συμμετοχής σε αυτό το πρακτικό σεμινάριο ανέρχεται στο ποσό των 330 Ευρώ, πληρωτέο εφάπαξ σε λογαριασμό της ΕΛΚΕ ΑΠΘ που θα σας αποσταλεί (στην τιμή δεν περιλαμβάνονται η διαμονή και η διατροφή του διημέρου)

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τον επιστημονικά υπεύθυνο του προγράμματος Μιχαήλ Νικ. Πατσίκα (patsikm@vet.auth.gr) τηλ. επικοινωνίας: 2310-994442, ή 6944617178.

 

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής                                                  Επιστημονικά Υπεύθυνος

Δια Βίου Μάθησης                                                                     του Προγράμματος

          Σ. Βες, Καθηγητής                                                      Μιχαήλ Νικ. Πατσίκας, Καθηγητής

 

Διάρκεια υλοποίησης προγράμματος
έναρξη: 
Σάββατο, Νοέμβριος 5, 2016
λήξη: 
Κυριακή, Νοέμβριος 6, 2016
Ημερομηνίες υποβολής αιτήσεων: 
Τρίτη, Σεπτέμβριος 27, 2016 to Παρασκευή, Οκτώβριος 21, 2016