Προκήρυξη Προγράμματος «Υπερηχοτομογραφία της Κοιλιάς και της Καρδιάς – Τα Βασικά και Θεμελιώδη»

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΔΟΜΗ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

«Υπερηχοτομογραφία της Κοιλιάς και της Καρδιάς – Τα Βασικά και Θεμελιώδη»

Ημερήσιο Σεμινάριο στις 16 και στις 17 Δεκεμβρίου 2017

Στη συνέχεια της πετυχημένης σειράς των πρακτικών σεμιναρίων του προγράμματος της ΔΔΒΜ με τίτλο "Πρακτικό σεμινάριο υπερηχοτομογραφίας της κοιλιάς και της καρδιάς των ζώων συντροφιάς: Τα βασικά και θεμελιώδη", θα διεξαχθεί νέο ημερήσιο σεμινάριο στις 16 (ομάδα Α) και στις 17 (ομάδα Β) Δεκεμβρίου 2017.

Το σεμινάριο, στο οποίο θα διδάξουν μέλη ΔΕΠ της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, απευθύνεται σε ελεύθερους επαγγελματίες που ασκούν την ιατρική των μικρών ζώων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Σκοπός αυτού του πρακτικού σεμιναρίου είναι οι συμμετέχοντες να εκπαιδευτούν στις βασικές αρχές και τεχνικές εφαρμογής της υπερηχοτομογραφίας στα μικρά ζώα (ζώα συντροφιάς) και να καταστούν ενημερωμένοι επαγγελματίες, ώστε να εφαρμόσουν την υπερηχοτομογραφία στην καθημερινή πράξη. Ειδικότερα, οι συμμετέχοντες θα αποκτήσουν την τεχνογνωσία για εφαρμογή της B-mode και M-Mode τεχνικής απεικόνισης καθώς και της τεχνικής του έγχρωμου και κυματικού Doppler, ενώ παράλληλα θα εξασκηθούν στο τρόπο απεικόνισης των φυσιολογικών ενδοκοιλιακών οργάνων και της καρδιάς.

Το πρακτικό σεμινάριο είναι μονοήμερο και περιλαμβάνει 2 ώρες θεωρία, έκαστη διάρκειας 45 λεπτών και 10 τουλάχιστον ώρες πρακτική άσκηση, έκαστη διάρκειας 45 λεπτών.

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στην ομάδα Α των συμμετεχόντων το Σάββατο 16 και στην ομάδα Β των συμμετεχόντων την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017. Ο μέγιστος αριθμός των συμμετεχόντων ανά ομάδα είναι έξι (6) άτομα. Η κάθε ομάδα χωρίζεται σε 2 υποομάδες των 3 ατόμων την οποία εκπαιδεύει ένας καθηγητής-εκπαιδευτής (3 εκπαιδευόμενοι/ανά  μηχάνημα/εκπαιδευτή).

Οι Βασικές Γραμμές του Προγράμματος σε κάθε ομάδα είναι οι εξής*:

*Το πρόγραμμα μπορεί να τροποποιηθεί ελαφρώς αναλόγως τις απαιτήσεις των συμμετεχόντων.

*(Πριν το σεμινάριο θα σταλούν στους συμμετέχοντες σημειώσεις ώστε να είναι προετοιμασμένοι στο θεωρητικό κομμάτι του σεμιναρίου)

09.00 – 10.30: Προ-σεμιναριακό μάθημα “Τα πρώτα βήματα με τη συσκευή της υπερηχοτομογραφίας” (για τους συμμετέχοντες που δεν έχουν καμία εμπειρία με τη λειτουργία της υπερηχοτομογραφικής συσκευής)

10.30 – 12.00: Θεωρεία, επίδειξη και πρακτική άσκηση υπερηχοτομογραφικής εξέτασης των οργάνων της οπίσθιας κοιλίας και του οπισθοπεριτοναικού χώρου (νεφροί, μεγάλα αγγεία, επινεφρίδια, λεμφαδένες, ουροδόχος κύστη, μήτρα, προστάτης, όρχεις). Λήψη ούρου με υπερηχοτομογραφική καθοδήγηση (3 συμμετέχοντες ανά τραπέζι, ανά μηχάνημα, ανά εκπαιδευτή)

12.00 – 13.30: Θεωρεία, επίδειξη και πρακτική άσκηση υπερηχοτομογραφικής εξέτασης της καρδιάς (3 συμμετέχοντες ανά τραπέζι, ανά μηχάνημα, ανά εκπαιδευτή)

13.30 – 14.30: Διάλλειμα Ελαφρύ γεύμα

14.30 – 16.00: Θεωρεία, επίδειξη και πρακτική άσκηση υπερηχοτομογραφικής εξέτασης του ήπατος, στομάχου, σπληνός, δωδεκαδακτύλου και παγκρέατος (3 συμμετέχοντες ανά τραπέζι, ανά μηχάνημα, ανά εκπαιδευτή)

16.00 – 17.00: Επανάληψη πρακτικής άσκησης υπερηχοτομογραφικής εξέτασης των οργάνων της οπίσθιας κοιλίας και του οπισθοπεριτοναικού χώρου (νεφροί, μεγάλα αγγεία, επινεφρίδια, λεμφαδένες, ουροδόχος κύστη, μήτρα, προστάτης, όρχεις).

17.00 – 18.00: Επανάληψη πρακτικής άσκησης υπερηχοτομογραφικής εξέτασης του ήπατος, στομάχου, σπληνός δωδεκαδακτύλου και παγκρέατος.

18.00 – 19.00: Επανάληψη πρακτικής άσκησης υπερηχοτομογραφικής εξέτασης της καρδιάς

19.00–:19.30: Λήξη πρακτικού σεμιναρίου.

 

Στους συμμετέχοντες σε αυτό το πρακτικό σεμινάριο, θα χορηγηθεί Πιστοποιητικό κατάρτισης-επιμόρφωσης με 6 μονάδες CPD.

Αιτήσεις γίνονται δεκτές από 16/11 έως 30/11/2017 και μόνον ηλεκτρονικά.

Οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων κατατίθενται ηλεκτρονικά εδώ.

Η αίτηση θα πρέπει να συνοδεύεται από αντίγραφο πτυχίου.

Επί υπεράριθμων αιτήσεων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Ειδικότερα θα προτιμηθούν επαγγελματίες που ήδη ασκούν το επάγγελμα του κτηνιάτρου και με σειρά παλαιότητας καθώς και επαγγελματίες που βρίσκονται μακριά από το πολεοδομικό συγκρότημα της πόλεως της Θεσσαλονίκης, αφού οι εντός έχουν την ευκολία και δυνατότητα να εκπαιδευτούν στην Κτηνιατρική Σχολή του ΑΠΘ και ως επισκέπτες κτηνίατροι.

Το κόστος συμμετοχής σε αυτό το πρακτικό σεμινάριο ανέρχεται στο ποσό των 300 Ευρώ, πληρωτέο εφάπαξ σε λογαριασμό της ΕΛΚΕ ΑΠΘ που θα σας αποσταλεί.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τον επιστημονικά υπεύθυνο του προγράμματος Μιχαήλ Νικ. Πατσίκα (patsikm@vet.auth.gr) τηλ. επικοινωνίας: 2310-994442, ή 6944617178.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής                                                   Επιστημονικά Υπεύθυνος

Δια Βίου Μάθησης                                                                     του Προγράμματος

           Σ. Βες, Καθηγητής                                                   Μιχαήλ Νικ. Πατσίκας, Καθηγητής      

 

Διάρκεια υλοποίησης προγράμματος
έναρξη: 
Σάββατο, Δεκέμβριος 16, 2017
λήξη: 
Κυριακή, Δεκέμβριος 17, 2017
Ημερομηνίες υποβολής αιτήσεων: 
Πέμπτη, Νοέμβριος 16, 2017 to Πέμπτη, Νοέμβριος 30, 2017